Combinaties
tussen Comté en bier

Druk deze pagina af

Combinaties
tussen Comté en bier

De combinaties van Bieren en Comté van de week

Comté en Bier, een huwelijk van twee originele streekproducten

Ondanks het feit dat hun streek van herkomst mijlenver uit elkaar ligt, vormen bier en Comté een ijzersterke combinatie. Wie had kunnen denken dat de zuivere en ongerepte natuur van het Jura-massief zich zo goed zou kunnen aanpassen aan de vaak nogal benauwde ruimten van de brouwerijen?
En toch blijken beide werelden voor elkaar geschapen. Doorgaans tempert de Comté de bitterheid van het bier, terwijl de fijne bubbels de kaas een extra lichte toets verlenen.

Leder moet voor zich uitmaken hoe deze beide werelden op de meest harmonieuze manier tot elkaar kunnen komen. Verken de talloze mogelijkheden, de gewaagde combinaties, de veelbelovende ontmoetingen...

Elke Comté verkrijgt een unieke smaak naargelang zijn streek van herkomst, het vakmanschap van de meester-kaasmaker en de specifieke rijping. En dat geldt ook voor elke combinatie van Comté met bier. 

Het blijft tenslotte een kwestie van smaak.

De kunst van het degusteren

De Comté

Het degustatieritueel van Comté begint met het beoordelen van de kaasmassa, de kleur en de textuur. Neem een stukje Comté en maal het fijn tussen de vingers om de elasticiteit of de hardheid te voelen. Neem vervolgens een staafje Comté vast bij de beide uiteinden, breek het in twee en houd de afgebroken stukken onder de neus. Precies op dat moment zijn de aroma’s het meest intens.
Tracht de aroma's te herkennen die vrijkomen. Raadpleeg het 'Rad met Aroma's van Comté' om u te helpen. Dat omvat niet minder dan 83 aroma's, die werden waargenomen bij het degusteren.

Bijt nu een stukje van een centimeter af en kauw het goed om het te vermengen met speeksel. Nu ervaart u de fijne textuur van de wrongel (gladde granen, meelachtig, korrelig…) en komen de diepere aroma’s vrij. Slik het stukje ten slotte in en beoordeel de nasmaak en hoe lang de aroma’s in de mond blijven.

 

Het bier

Twee elementen zijn van belang voor u aan een degustatie begint. Een pils of een glas bier tegen de dorst drinkt u graag koud. Voor een degustatie mag het bier evenwel niet te sterk gekoeld zijn, anders gaan de aroma’s verloren. Ook belangrijk: kiest het juiste glas, want de vorm en de diepgang hebben een impact op het aroma.Bij een degustatie worden drie zintuigen geprikkeld in deze volgorde: het zicht, de reukzin en de smaakzin.

  • Het zicht : bij het bekijken van het bier moet de schuimkraag aan de rand van het glas kleven, de bubbels moeten klein en regelmatig zijn en de kleur helder (behalve bij gistbieren, zoals bijvoorbeeld witbier).
  • De reukzint : ruik aan het bier zonder het glas te walsen om de dominantie geur te herkennen. Daarna kunt u walsen om alle aroma’s te laten vrijkomen.
  • De smaakzin : begin met de smaak van het schuim en de vloeistof te vergelijken. In de mond proeven we de basissmaken zoet en bitter. Met de tong evalueert u de densiteit en de textuur van het bier. Laat het bier rondgaan in de mond om de smaak van alcohol, de adstringentia en het sprankelen te ontdekken. Na het doorslikken blijven de basissmaken nog even merkbaar op de tong, om al dan niet snel te verdwijnen en plaats te maken voor een bittere nasmaak van het bier.

Enkele combinaties

Wanneer u Comté combineert met bier, blijkt hoe makkelijk deze buitengewone kaas zich aanpast aan andere streekproducten, dan die uit de Jura.
Er bestaan zoals u weet eindeloos veel bieren. Wij maakten deze keer een selectie van Lambiekbieren, om te combineren met Comté tot zeldzame smaakervaringen.
Lambiek is een bier van spontane gisting. Naargelang de leeftijd is het min of meer zurig, het bruist en schuimt niet en bevat ongeveer 5° alcohol. Het wordt puur gedronken of gebruikt als basis voor de productie van Gueuze en Kriek.

Gueuze :

De Comté verzacht de Gueuze, tempert zijn zure natuur en laat zijn bitterheid bijna volledig verdwijnen. De combinatie zorgt voor een fruitige toets, maakt de rijkelijke aroma’s vrij van wilde planten en uitwasemingen van onderhout. Dit alles ondersteund door een stevige minerale bodem.

Sint Lamvinus :

Sint-Lamvinus is een Lambiek van 12 tot 18 maanden, waarin 300g/l merlotdruiven van de Côtes de Bourg weken.
In combinatie met een Comté van 18 maanden, versterken de jodium-zouttoetsen van de kaas op een bijzondere manier het rode druivensap van het bier. Terwijl een aangename bitterheid opduikt, ervaart u een wonderlijke frisheid. De hele tijd proeft u intens fruitige aroma’s en een minerale ondertoon.

Kriek Lou Pépé :

Kriek Lou Pépé is een Lambiek van 2 jaar waarin 300 g/l kersen weken. In combinatie met een langdurig gerijpte Comté gaan de kruiden de strijd aan vanaf de eerste hap-slok. Kaneel, kardemon, komijn en zoethout trachten de kers te overheersen, maar de intensiteit van de vrucht is te sterk. Ook al overheerst ze, de kruidigheid van de kaas komt perfect tot haar recht en er ontstaat een onderliggende smaak van clafoutis.

 

U merkt het, Comté combineren met bier is een belevenis voor alle zintuigen en zorgt telkens weer voor unieke smaakervaringen. U hoeft alleen nog uw favoriete combinaties te ontdekken en... ervan te genieten!