Comté in 10 punten

 1. Een buitengewone kaas

  Comté is een kaas op basis van rauwe melk, met gekookte en geperste korst. Hij ziet er uit als een groot goudkleurig wiel. Er is 450 liter melk nodig om een Comté te produceren!

  Een buitengewone kaas
 2. Een gezond en natuurlijk voedingsmiddel

  Comté is rijk aan calcium en draagt bij tot een goed voedingsevenwicht. De kaas bevat zeer weinig zout en geen additieven of kleurstoffen.

  Een gezond en natuurlijk voedingsmiddel
 3. Een ongeëvenaarde smaak

  Men onderscheidt meer dan 83 aroma’s in Comté, gerangschikt in het ‘‘Rad met aroma’s van Comté’’. Elke Comté heeft een uniek aromatisch profiel.

  > Download de PDF "Roue des aromes"

  Een ongeëvenaarde smaak
 4. Een kaas als geen andere

  Sinds 1958 draagt Comté het AOC-label (Appellation d’Origine Contrôlée) en sinds 1996 het AOP-label (Appellation d’Origine Protégée), die beiden overeenstemmen met welomschreven en nauwkeurige productiecriteria, vastgelegd bij decreet.

  Een kaas als geen andere
 5. Een afwisselende regio

  Comté wordt geproduceerd in het hart van het Jura-massief, een middelhoog gebergte dat zich uitstrekt over de Jura, de Doubs en de Ain. Typisch voor deze regio is de ongerepte natuur, uitgestrekte plateaus omringd door wouden, rivieren, groene valleien en weiden met een ongekende rijkdom aan bloemen en planten.

  Een afwisselende regio
 6. Melk van buitengewone kwaliteit

  Enkel Franse Montbéliard en Simmental koeien mogen de melk leveren voor de vervaardiging van Comté. Elke koe beschikt over minstens een hectare grond.

  Melk van buitengewone kwaliteit
 7. De ‘fruitières’: een artisanale know how

  De melk voor de Comté is afkomstig van ruim 3.000 familiale boerderijen die aan extensieve landbouw doen. De volgende stappen in het productieproces vinden plaats in zowat 170 artisanale kaasmakerijen, de zogenaamde ‘fruitières’.

  De ‘fruitières’: een artisanale know how
 8. Rijpen en smaak verwerven

  Een Comté rijpt gemiddeld gedurende 4 maanden (wettelijk minimum) tot 12, 15, 18 en zelfs 24 maanden. Na afloop heeft elke Comté een eigen persoonlijkheid ontwikkeld met een specifieke textuur, kleur en unieke smaak.

  Rijpen en smaak verwerven
 9. Een score als teken van kwaliteit

  Elke Comté krijgt een score op 20 punten naargelang zijn smaak en voorkomen. Meer dan 14 punten: de kaas krijgt een groene band. Tussen 12 en 14 punten: de kaas krijgt een bruine band (= kleine afwijking). Minder dan 12 punten: de kaas wordt afgekeurd.

  Een score als teken van kwaliteit
 10. Een kaas als inspiratiebron

  Als tussendoortje of in een bereiding, puur natuur of als ingrediënt, in dobbelsteentjes of geraspt, voor liefhebbers van de snelle hap of voor fijnproevers... van Comté kan je op 1001 manieren genieten. Ontdek ze op deze site !

  Een kaas als inspiratiebron