De smaak van Comté

Zo herken je ze

Kleur vertelt je alles

Kijk eerst naar de kleur van het label. Elk kaaswiel kreeg 20 punten voor zowel smaak als uiterlijk. Resultaat: het label is groen als de score meer dan 14 punten is, en bruin tussen 12 en 14 punten. En daaronder? De kazen worden dan gedeclasseerd.

De kleur van Comté zegt reeds veel. Vind je dat de kleur intens geel is? Dit wordt ‘zomercomté’ genoemd, Comté van de zomer dus, omdat de koeien zich hebben kunnen voeden met vers gras, rijk aan caroteen. Vind je dat de kleur eerder wit is? Wellicht is dat een ‘wintercomté’, Comté van de winter, waarbij het hooi dat de koeien in de wintermaanden te eten krijgen finesse toevoegt aan de kaas.

De smaken en aroma’s van Comté

Een kwestie van goede smaak

Het is niet makkelijk om alle smaken, aroma’s en sensaties te beschrijven wanneer je Comté proeft. Elke kaas is uniek en bezit een eigen verhaal. Het is aan jou om dat te ontdekken! Dit zijn een paar factoren die bepalend zijn vooraleer je Comté gaat proeven:

  • Geografische origine. Daar waar de koeien grazen, het gebied, de botanische flora en microflora. Dit alles heeft invloed op de melk!
  • De tijd van het jaar. De voeding van de koeien varieert al naargelang de tijd van het jaar, waardoor er zomer- en winterkazen van Comté ontstaan.
  • Kennis. Kaasmakers en kaasrijpers beïnvloeden de Comté door hun technieken, de plaats waar de kaas wordt gemaakt en rijpt, en de zorg die aan de kaas wordt besteed tijdens het hele productieproces.
  • Kaasrijping. Smaak, aroma en textuur evolueren tijdens de maanden in de rijpingskelder.

Concluderend kunnen we stellen dat geen twee Comtékazen hetzelfde zijn, omdat tal van factoren een rol spelen. We kunnen niet zeggen dat hij beter is omdat de melk van de zomer of winter is, of dat de leeftijd een referentie of bepalend is: elke kaas is uniek omdat elk rijpingsproces anders is!

Cookieconsent met Real Cookie Banner