Recept

Flan met Comté en honing met gekaramelliseerde vijgen

Flan met Comté en honing met gekaramelliseerde vijgen

Nagerecht | Herfst, Winter, Zomer
4 personen
1h

Ingrediënten

  • 250 ml volle melk
  • 100 ml room
  • 75 g geraspte Comté
  • 50 g honing (bij voorkeur milde honing, zoals acaciahoning)
  • 2 eierdooiers
  • 1 volledig ei
  • 1 snufje zout
  • 4 verse vijgen, gehalveerd of in schijfjes gesneden
  • 1 eetlepel boter
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • Scheutje balsamicoazijn (optioneel, voor extra diepte)

Voorbereiding

  1. Verwarm de oven voor op 150°C. Zet een ovenschotel klaar waarin je de vuurvaste potjes gaat zetten voor een bereiding au bain-marie.

  2. Verwarm de melk en room in een steelpan tot het mengsel heet is (zonder te koken). Voeg de Comté toe en roer om tot alle kaas gesmolten is. Laat lichtjes afkoelen.

  3. Klop in een kom de eidooiers los met het volledige ei, de honing en een snufje zout.

  4. Giet al roerend voorzichtig het opgewarmde kaasmengsel bij de losgeklopte eieren. Meng goed en giet het mengsel door een zeef om een gladde textuur te krijgen.

  5. Verdeel het mengsel over 4 beboterde potjes. Zet ze in de ovenschotel en giet er heet water omheen, tot halverwege de potjes.

  6. Plaats ze ongeveer 35 tot 40 minuten au bain-marie in de oven, tot de flan in de potjes net gebakken is (mag nog wat bewegen in het midden).

  7. Laat afkoelen tot op kamertemperatuur en plaats de potjes vervolgens minstens 2 uur in de koelkast.

Net voor het serveren – gekaramelliseerde vijgen :

  1. Smelt de boter in een koekenpan. Leg de vijgen er met de gesneden kant naar beneden in.

  2. Bestrooi met bruine suiker en laat ongeveer 3 tot 4 minuten karamelliseren op een middelhoog vuur.

  3. Voeg een druppel balsamicoazijn toe voor een pittige toets (optioneel).

  4. Serveer de vijgen warm bovenop de flan of ernaast.

  5. Voor de afwerking: enkele geroosterde walnoten of hazelnoten, een toefje verse room of wat extra honing.

Une recette de Sven Ornelis
créée dans le cadre de l'action 'Nos ambassadeurs'.

Meer weten over Sven Ornelis
Cookieconsent met Real Cookie Banner