Comté, fromage frais en crumble van rode vruchten X Paul Delrez
Nagerecht | Lente
Ingrediënten
- 50 g geraspte Comtékaas
- 100 g bloem
- 80 g koude boter, in blokjes gesneden
- zout
- 250 g rood fruit (aardbeien, frambozen, bramen, bosbessen, enz.))
- 50 g suiker (pas aan naar eigen voorkeur)
- sap van een halve citroen (optioneel, voor een zuurtje)
- 50 g suiker
- 500 ml volle room
- 100 g griessuiker
- 1 vanillestokje (of vanille-extract)
string(2832) "
Voor de coulis van rood fruit
- Begin met het voorzichtig wassen van de bessen onder koud stromend water. Giet af en verwijder eventuele steeltjes.
- Doe de rode bessen in een steelpan met de suiker en het citroensap (indien gebruikt). Meng goed om het fruit met de suiker te bedekken.
- Zet de pan op een middelhoog vuur en laat het fruit ongeveer 5 tot 10 minuten koken, roer regelmatig. De vrucht begint te ontbinden en het sap komt vrij.
- Zet het vuur lager en laat nog een paar minuten koken, tot het fruit zacht is en de vloeistof iets is ingedikt.
- Haal de pan van het vuur en laat het mengsel iets afkoelen.
- Zodra het mengsel is afgekoeld, gebruik je een dompelmixer of blender om het fruit glad te pureren. Als je liever een coulis zonder zaadjes hebt, kun je de puree door een fijne zeef zeven om de ongewenste zaadjes te verwijderen.
- Zodra de coulis glad en homogeen is, proef je hem en pas je de hoeveelheid suiker aan als je dat wilt. Als de coulis te dik is, kun je hem indikken met een beetje water.
- Doe de coulis over in een luchtdichte bak of schone glazen fles. Laat volledig afkoelen en zet minstens een uur in de koelkast voor gebruik.
Voor de crumble
- Verwarm je oven voor op 180°C (gasstand 6).
- Meng in een kom de bloem, suiker, geraspte Comté en zout.
- Voeg de in blokjes gesneden koude boter toe en meng met je vingers tot een zanderige textuur en kruimels.
- Verdeel het mengsel over een ovenschaal en zorg ervoor dat het hele oppervlak bedekt is.
- Zet de crumble in de oven en bak ongeveer 30-35 minuten, tot de bovenkant goudbruin en knapperig is.
- Haal de crumble uit de oven en laat iets afkoelen voor je hem serveert.
Om de Fontainebleau kaas te bereiden
- Doe eerst de vloeibare room in een grote kom of in de kom van je elektrische mixer. Zorg ervoor dat de room koud is, want dan is hij makkelijker op te kloppen.
- Voeg de basterdsuiker toe aan de room.
- Splijt het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap de zaadjes eruit met een mes. Voeg de vanillezaadjes (of het vanille-extract) toe aan de room. Meng lichtjes om de vanillezaadjes gelijkmatig te verdelen.
- Klop met een elektrische mixer of een handklopper de room op tot een dikke, stevige massa en vorm zachte pieken. Zorg ervoor dat je de room niet te veel opklopt om te voorkomen dat hij in boter verandert.
- Wanneer de room goed opgeklopt is, doe je hem over in individuele kommen of een grote serveerschaal.
- Koel de Fontainebleau minstens 2 uur, of langer, in de koelkast om hem te laten opstijven en zijn consistentie te laten ontwikkelen.
"
Voorbereiding
Voor de coulis van rood fruit
- Begin met het voorzichtig wassen van de bessen onder koud stromend water. Giet af en verwijder eventuele steeltjes.
- Doe de rode bessen in een steelpan met de suiker en het citroensap (indien gebruikt). Meng goed om het fruit met de suiker te bedekken.
- Zet de pan op een middelhoog vuur en laat het fruit ongeveer 5 tot 10 minuten koken, roer regelmatig. De vrucht begint te ontbinden en het sap komt vrij.
- Zet het vuur lager en laat nog een paar minuten koken, tot het fruit zacht is en de vloeistof iets is ingedikt.
- Haal de pan van het vuur en laat het mengsel iets afkoelen.
- Zodra het mengsel is afgekoeld, gebruik je een dompelmixer of blender om het fruit glad te pureren. Als je liever een coulis zonder zaadjes hebt, kun je de puree door een fijne zeef zeven om de ongewenste zaadjes te verwijderen.
- Zodra de coulis glad en homogeen is, proef je hem en pas je de hoeveelheid suiker aan als je dat wilt. Als de coulis te dik is, kun je hem indikken met een beetje water.
- Doe de coulis over in een luchtdichte bak of schone glazen fles. Laat volledig afkoelen en zet minstens een uur in de koelkast voor gebruik.
Voor de crumble
- Verwarm je oven voor op 180°C (gasstand 6).
- Meng in een kom de bloem, suiker, geraspte Comté en zout.
- Voeg de in blokjes gesneden koude boter toe en meng met je vingers tot een zanderige textuur en kruimels.
- Verdeel het mengsel over een ovenschaal en zorg ervoor dat het hele oppervlak bedekt is.
- Zet de crumble in de oven en bak ongeveer 30-35 minuten, tot de bovenkant goudbruin en knapperig is.
- Haal de crumble uit de oven en laat iets afkoelen voor je hem serveert.
Om de Fontainebleau kaas te bereiden
- Doe eerst de vloeibare room in een grote kom of in de kom van je elektrische mixer. Zorg ervoor dat de room koud is, want dan is hij makkelijker op te kloppen.
- Voeg de basterdsuiker toe aan de room.
- Splijt het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap de zaadjes eruit met een mes. Voeg de vanillezaadjes (of het vanille-extract) toe aan de room. Meng lichtjes om de vanillezaadjes gelijkmatig te verdelen.
- Klop met een elektrische mixer of een handklopper de room op tot een dikke, stevige massa en vorm zachte pieken. Zorg ervoor dat je de room niet te veel opklopt om te voorkomen dat hij in boter verandert.
- Wanneer de room goed opgeklopt is, doe je hem over in individuele kommen of een grote serveerschaal.
- Koel de Fontainebleau minstens 2 uur, of langer, in de koelkast om hem te laten opstijven en zijn consistentie te laten ontwikkelen.
Cookieconsent met Real Cookie Banner