Comté taart tatin & ijs X Whoogy’s
Nagerecht | Zomer
Ingrediënten
- Karamel
- 200 g suiker
- 50 g halfgezouten boter
- Appelspiraal
- 10 appels
- 20 g olijfolie
- Taartkorst
- Baksteenblad
- 30 g boter
- Comtéijs
- 1 l melk
- 8 eierdooiers
- 400 g Comté BOB 24 maanden
- Zout en peper
string(2362) "
Karamel
- Giet de helft van de suiker in een steelpan en laat smelten op een middelhoog vuur.
- Voeg na 3 minuten de andere helft toe en wanneer de suiker volledig gesmolten is en de kleur van karamel heeft (zorg ervoor dat het niet te donker is, dan zou het te bitter zijn): zet het vuur uit.
- Klop vervolgens de boter er in kleine beetjes door.
- Wanneer de karamel een mooie homogene textuur heeft, giet je het in de siliconenvormpjes.
- Klop op de mosselen om de karamel gelijkmatig te verdelen en voeg er dan een eetlepel olijfolie aan toe.
Appel spiralen
- Schil de appels en laat geen schil aan de boven- of onderkant zitten.
- Snijd de appels met een strokenmes in dunne reepjes. Zorg ervoor dat je de eerste paar centimeter band niet gebruikt, want je hebt stroken van dezelfde grootte nodig.
- Wikkel de stroken strak om zich heen (dit is het geheim van succes). Maak je geen zorgen als de strip breekt of te kort is, plaats gewoon de volgende strip en ga door met aandraaien.
- Als de spiraal de grootte van je vorm heeft, snijd je hem kruislings doormidden zodat je 2 identieke spiralen krijgt, leg je ze op de karamel in de vormen en giet je er een eetlepel olijfolie overheen.
- Bak 45 minuten op 160°. Als deze tijd verstreken is, haal je de vormpjes eruit, druk je de spiralen goed op elkaar, bedek je de vormpjes met bakpapier en leg je er een bakplaat op.
- Bak een tweede keer op 160° gedurende 30-40 minuten, tot ze mooi gekleurd zijn.
- Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Taartkorst
- Leg 3 vellen baksteendeeg op elkaar en strijk er gesmolten boter tussen.
- Snijd in schijfjes met een koekjessnijder.
- Plaats ze tussen twee tartelettevormpjes om ze in vorm te houden en bak ze 20 minuten op 160°.
- Haal ze eruit als ze nog heet zijn, anders blijven ze plakken, en zet ze opzij (wees voorzichtig, ze zijn een beetje breekbaar).
Comté ijs
- Breng de melk aan de kook, giet het over de dooiers, klop en kook opnieuw zonder te koken (85°C). Giet het mengsel over de geraspte Comté.
- Meng en pas de kruiden aan.
- Bewaar koud in een bakje in de vriezer.
"
Voorbereiding
Karamel
- Giet de helft van de suiker in een steelpan en laat smelten op een middelhoog vuur.
- Voeg na 3 minuten de andere helft toe en wanneer de suiker volledig gesmolten is en de kleur van karamel heeft (zorg ervoor dat het niet te donker is, dan zou het te bitter zijn): zet het vuur uit.
- Klop vervolgens de boter er in kleine beetjes door.
- Wanneer de karamel een mooie homogene textuur heeft, giet je het in de siliconenvormpjes.
- Klop op de mosselen om de karamel gelijkmatig te verdelen en voeg er dan een eetlepel olijfolie aan toe.
Appel spiralen
- Schil de appels en laat geen schil aan de boven- of onderkant zitten.
- Snijd de appels met een strokenmes in dunne reepjes. Zorg ervoor dat je de eerste paar centimeter band niet gebruikt, want je hebt stroken van dezelfde grootte nodig.
- Wikkel de stroken strak om zich heen (dit is het geheim van succes). Maak je geen zorgen als de strip breekt of te kort is, plaats gewoon de volgende strip en ga door met aandraaien.
- Als de spiraal de grootte van je vorm heeft, snijd je hem kruislings doormidden zodat je 2 identieke spiralen krijgt, leg je ze op de karamel in de vormen en giet je er een eetlepel olijfolie overheen.
- Bak 45 minuten op 160°. Als deze tijd verstreken is, haal je de vormpjes eruit, druk je de spiralen goed op elkaar, bedek je de vormpjes met bakpapier en leg je er een bakplaat op.
- Bak een tweede keer op 160° gedurende 30-40 minuten, tot ze mooi gekleurd zijn.
- Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
Taartkorst
- Leg 3 vellen baksteendeeg op elkaar en strijk er gesmolten boter tussen.
- Snijd in schijfjes met een koekjessnijder.
- Plaats ze tussen twee tartelettevormpjes om ze in vorm te houden en bak ze 20 minuten op 160°.
- Haal ze eruit als ze nog heet zijn, anders blijven ze plakken, en zet ze opzij (wees voorzichtig, ze zijn een beetje breekbaar).
Comté ijs
- Breng de melk aan de kook, giet het over de dooiers, klop en kook opnieuw zonder te koken (85°C). Giet het mengsel over de geraspte Comté.
- Meng en pas de kruiden aan.
- Bewaar koud in een bakje in de vriezer.
Cookieconsent met Real Cookie Banner