Ovenschotel met Comté, witloof en peer
Hoofdgerecht | Winter
Ingrediënten
- 100 g Comté BOB
- 200 g aardappelen type bintje
- 4 witloofstronken
- 1 peer
- 1 citroen
- 50 g ganzenvet
- 100 g ham
- 35 g boter
- 35 g room
string(1616) "
Het witloof
- Verwijder het onderste, harde deel van het witloof en maak de bladeren los.
- Bak het witloof in een koekenpan met ganzenvet tot het licht gekleurd is.
- Breng op smaak met peper, zout en een mespunt suiker.
- Doe het witloof in een koekenpan en voeg de rest van het ganzenvet toe.
- Laat het 25-30 minuten sudderen op een zacht vuur.
- Laat het witloof uitlekken en houd opzij.
De aardappelen en brunoise van peer
- Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.
- Giet de aardappelen af, doe ze terug in de kookpot en doe er de boter en room bij.
- Maak er met een aardappelstamper puree van.
- Kruid met peper en zout en houd opzij.
- Schil de peer en snijd in kleine vierkantje blokjes, in brunoise dus.
- Roer er citroensap onder en laat afkoelen in de koelkast.
De ovenschotel
- Neem individuele ovenschotels of één grote schotel.
- Leg het gestoofde witloof op de bodem en bedek met de brunoise van peer.
- Leg aan de rand stukjes Comté van ongeveer 3 mm dik.
- Leg daar reepjes fijngesneden ham op en een laag aardappelpuree.
- Druk alles goed aan en plaats de ovenschotel 15 minuten in een voorverwarmde oven op 175°C.
- Strooi 5 minuten voor het einde van de oventijd geraspte Comté over de aardappelpuree en plaats opnieuw in de oven.
Bordpresentatie
- Plaats de ovenschotel op een mooi onderbord.
"
Voorbereiding
Het witloof
- Verwijder het onderste, harde deel van het witloof en maak de bladeren los.
- Bak het witloof in een koekenpan met ganzenvet tot het licht gekleurd is.
- Breng op smaak met peper, zout en een mespunt suiker.
- Doe het witloof in een koekenpan en voeg de rest van het ganzenvet toe.
- Laat het 25-30 minuten sudderen op een zacht vuur.
- Laat het witloof uitlekken en houd opzij.
De aardappelen en brunoise van peer
- Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.
- Giet de aardappelen af, doe ze terug in de kookpot en doe er de boter en room bij.
- Maak er met een aardappelstamper puree van.
- Kruid met peper en zout en houd opzij.
- Schil de peer en snijd in kleine vierkantje blokjes, in brunoise dus.
- Roer er citroensap onder en laat afkoelen in de koelkast.
De ovenschotel
- Neem individuele ovenschotels of één grote schotel.
- Leg het gestoofde witloof op de bodem en bedek met de brunoise van peer.
- Leg aan de rand stukjes Comté van ongeveer 3 mm dik.
- Leg daar reepjes fijngesneden ham op en een laag aardappelpuree.
- Druk alles goed aan en plaats de ovenschotel 15 minuten in een voorverwarmde oven op 175°C.
- Strooi 5 minuten voor het einde van de oventijd geraspte Comté over de aardappelpuree en plaats opnieuw in de oven.
Bordpresentatie
- Plaats de ovenschotel op een mooi onderbord.
Cookieconsent met Real Cookie Banner