Recept

Ovenschotel met Comté, witloof en peer

Ovenschotel met Comté, witloof en peer

Hoofdgerecht | Winter
4 personen
1h

Ingrediënten

  • 100 g Comté BOB
  • 200 g aardappelen type bintje
  • 4 witloofstronken
  • 1 peer
  • 1 citroen
  • 50 g ganzenvet
  • 100 g ham
  • 35 g boter
  • 35 g room

Voorbereiding

Het witloof

  1. Verwijder het onderste, harde deel van het witloof en maak de bladeren los.
  2. Bak het witloof in een koekenpan met ganzenvet tot het licht gekleurd is.
  3. Breng op smaak met peper, zout en een mespunt suiker.
  4. Doe het witloof in een koekenpan en voeg de rest van het ganzenvet toe.
  5. Laat het 25-30 minuten sudderen op een zacht vuur.
  6. Laat het witloof uitlekken en houd opzij.

De aardappelen en brunoise van peer

  1. Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.
  2. Giet de aardappelen af, doe ze terug in de kookpot en doe er de boter en room bij.
  3. Maak er met een aardappelstamper puree van.
  4. Kruid met peper en zout en houd opzij.
  5. Schil de peer en snijd in kleine vierkantje blokjes, in brunoise dus.
  6. Roer er citroensap onder en laat afkoelen in de koelkast.

De ovenschotel

  1. Neem individuele ovenschotels of één grote schotel.
  2. Leg het gestoofde witloof op de bodem en bedek met de brunoise van peer.
  3. Leg aan de rand stukjes Comté van ongeveer 3 mm dik.
  4. Leg daar reepjes fijngesneden ham op en een laag aardappelpuree.
  5. Druk alles goed aan en plaats de ovenschotel 15 minuten in een voorverwarmde oven op 175°C.
  6. Strooi 5 minuten voor het einde van de oventijd geraspte Comté over de aardappelpuree en plaats opnieuw in de oven.

Bordpresentatie

  1. Plaats de ovenschotel op een mooi onderbord.

Cookieconsent met Real Cookie Banner