Zondagse kruimelkaramel beurre salé x Comté
Nagerecht | Lente
Ingrediënten
- 100 g Comté BOB, geraspt
- 150 g bloem
- 100 g bruine suiker
- 100 g koude boter, in kleine stukjes gesneden
- Voor de karamel met gezouten boter:
- 200 g griessuiker
- 80 g gezouten boter
- 150 ml volle room
- 1 snuifje bloem van zout
string(1310) "
Karamel met gezouten boter :
- Smelt de suiker in een steelpan met zware bodem op middelhoog vuur zonder te roeren tot je een amberkleurige karamel krijgt.
- Voeg de gezouten boter toe en meng goed tot het gesmolten en opgenomen is.
- Haal de pan van het vuur en druppel er onder voortdurend roeren de room door. Pas op voor spetters.
- Zet de pan terug op een laag vuur en kook de karamel al roerend tot een gladde, dikke massa.
- Voeg een snufje fleur de sel toe, meng goed en zet apart.
Kruimel :
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Meng de bloem en bruine suiker in een kom.
- Voeg de koude boter toe en bewerk met je vingertoppen tot een zanderige textuur.
- Roer de geraspte Comté erdoor en meng voorzichtig om de kaas gelijkmatig te verdelen.
De crumble koken :
- Verdeel het kruimelmengsel gelijkmatig over een bakplaat bekleed met bakpapier.
- Bak ongeveer 15-20 minuten, roer halverwege, tot de crumble goudkleurig en knapperig is.
- Laat volledig afkoelen op de bakplaat.
Montage
- Om te serveren strooi je de afgekoelde crumble over een bolletje zondags ijs.
"
Voorbereiding
Karamel met gezouten boter :
- Smelt de suiker in een steelpan met zware bodem op middelhoog vuur zonder te roeren tot je een amberkleurige karamel krijgt.
- Voeg de gezouten boter toe en meng goed tot het gesmolten en opgenomen is.
- Haal de pan van het vuur en druppel er onder voortdurend roeren de room door. Pas op voor spetters.
- Zet de pan terug op een laag vuur en kook de karamel al roerend tot een gladde, dikke massa.
- Voeg een snufje fleur de sel toe, meng goed en zet apart.
Kruimel :
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Meng de bloem en bruine suiker in een kom.
- Voeg de koude boter toe en bewerk met je vingertoppen tot een zanderige textuur.
- Roer de geraspte Comté erdoor en meng voorzichtig om de kaas gelijkmatig te verdelen.
De crumble koken :
- Verdeel het kruimelmengsel gelijkmatig over een bakplaat bekleed met bakpapier.
- Bak ongeveer 15-20 minuten, roer halverwege, tot de crumble goudkleurig en knapperig is.
- Laat volledig afkoelen op de bakplaat.
Montage
- Om te serveren strooi je de afgekoelde crumble over een bolletje zondags ijs.
Cookieconsent met Real Cookie Banner