Een proeverij met Comté is nooit hetzelfde. Net zoals wijn weerspiegelt Comté zijn terroir, zijn manier van rijping en zijn leeftijd.
Historisch gezien gaat de medaille van de beste combinatie met Comté naar een Vin Jaune van de Jura, maar we moeten toegeven dat een ideale combinatie zelden universeel is.
Het is boeiend om vast te stellen dat het complexe van Comté samengaat met nog veel meer andere wijnen, maar ook totaal andere dranken, dit tot groot plezier van elke nieuwsgierige fijnproever.
Kaaswinkel vindenAbdijbier of trappist zorgt met een Comté van 12 maanden oud voor een kruidige combinatie, waar het kruidige maar ook het fruitige van de kaas en het bier meer in naar voren komen, sappig en evenwichtig.
Een Comté van 22 maanden oud smaakt heerlijk met een tripel of een bier van hoge gisting, zoals Duvel. In deze krachtige maar tegelijk subtiele combinatie worden de impressies van aromatische planten meer in de verf gezet.
Witte wijn combineert prima met vrijwel alle types Comté, maar er zijn combinaties die het beter doen dan andere. Zoals een witte Bourgogne met een Comté van 20 maanden oud, een combinatie die voor een fraai evenwicht zorgt tussen het frisse van de wijn en het smeuïge van de kaas. Maar ook een witte Côtes du Rhône is een optie. Daar harmoniëren de ronde smaken en zuiderse accenten van gekonfijt fruit en garrigue in de wijn zeer goed met de impressies van wilde bloemen in de Comté.
Een droge Riesling van de Elzas doet de aroma’s van gedroogd fruit, amandelen en hazelnoten beter uitkomen in een Comté van 18 maanden, terwijl een zoete Gewürztraminer in combinatie met een fruitige Comté de florale tonen van zowel de kaas als de wijn meer in de kijker plaatst.
Een kop warme Chinese groene thee, van het type Long Jing met licht gebrande tonen en accenten van gedroogd fruit, zet de melkachtige en honingachtige smaken van een jonge en fruitige Comté van 10 of 12 maanden extra in de verf.
Een huisgemaakte ijsthee van zwarte thee uit Sri Lanka, zoals de New Vithanakande met aroma’s van pruimen en cacao, zorgt voor een knappe combinatie met een Comté van 20 tot 24 maanden oud met z’n kruidige en gebrande tonen.
Comté van 22 maanden met gin-tonic zorgen samen voor een ongelooflijke mix van kruiden en specerijen. Een verrassende combinatie tussen het smeuïge van Comté en het verfrissende van een cocktail.
Een Comté van meer dan 30 maanden oud combineert door zijn gebrande tonen ontzettend goed met de turfachtige smaken van een whisky zoals Lagavulin of Talisker.
Een fruitige Comté van 12 tot 14 maanden oud met een florale Japanse saké (stijl Ginjo) zorgt voor een fijne en geraffineerde combinatie. Maar ronduit verbluffend is een Comté van 32 maanden oud met saké, want daar lijkt het alsof de rijstwijn zowat alle aroma’s van de Comté in kaart brengt.