Recept

Gegratineerde witlof met Comté kaas

Gegratineerde witlof met Comté kaas

Hoofdgerecht | Winter
4 personen
45min

Ingrediënten

  • 250g geraspte Comté BOB
  • 8 witloof
  • 8 plakken gekookte ham
  • 7dl halfvolle melk
  • 30g boter
  • 40g bloem
  • Nootmuskaat
  • Peper
  • Zout

Voorbereiding

Cichorei

  1. Verwijder het harde gedeelte van de witlof. Maak een sneetje met de punt van het mes zodat er geen blaadjes afvallen.
  2. Smelt de boter in een grote pan en voeg het water toe.
  3. Schik het witloof in de pan en dek af met een deksel.
  4. Kook op een laag vuur.
  5. Als het witlof zacht is, laat het dan afkoelen op een bord en knijp het vocht eruit.
  6. Smelt nog een beetje boter in dezelfde pan en bak de chichons op middelhoog vuur goudbruin. Breng op smaak met zout en peper.
  7. Wikkel de witlof in de plakjes ham en schik in een ovenschaal.

Kaassaus

  1. Smelt 30 g boter in een koekenpan en voeg de bloem toe.
  2. Roer het mengsel en vorm er een bal van.
  3. Laat het deeg koken tot je het koekje kunt ruiken.
  4. Voeg dan de melk toe en meng grondig.
  5. Haal de pan van het vuur en roer de geraspte Comté erdoor.
  6. Breng de saus op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Afwerkingen

  1. Giet de kaassaus over de andijvie tot ze helemaal bedekt zijn.
  2. Bestrooi met de overgebleven geraspte Comté kaas.
  3. Bak de schotel 10 minuten op 180° tot er een korstje ontstaat.
  4. Serveer met aardappelpuree of gekookte aardappelen.

Cookieconsent met Real Cookie Banner