Gegratineerde witlof met Comté kaas
Hoofdgerecht | Winter
Ingrediënten
- 250g geraspte Comté BOB
- 8 witloof
- 8 plakken gekookte ham
- 7dl halfvolle melk
- 30g boter
- 40g bloem
- Nootmuskaat
- Peper
- Zout
string(1364) "
Cichorei
- Verwijder het harde gedeelte van de witlof. Maak een sneetje met de punt van het mes zodat er geen blaadjes afvallen.
- Smelt de boter in een grote pan en voeg het water toe.
- Schik het witloof in de pan en dek af met een deksel.
- Kook op een laag vuur.
- Als het witlof zacht is, laat het dan afkoelen op een bord en knijp het vocht eruit.
- Smelt nog een beetje boter in dezelfde pan en bak de chichons op middelhoog vuur goudbruin. Breng op smaak met zout en peper.
- Wikkel de witlof in de plakjes ham en schik in een ovenschaal.
Kaassaus
- Smelt 30 g boter in een koekenpan en voeg de bloem toe.
- Roer het mengsel en vorm er een bal van.
- Laat het deeg koken tot je het koekje kunt ruiken.
- Voeg dan de melk toe en meng grondig.
- Haal de pan van het vuur en roer de geraspte Comté erdoor.
- Breng de saus op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Afwerkingen
- Giet de kaassaus over de andijvie tot ze helemaal bedekt zijn.
- Bestrooi met de overgebleven geraspte Comté kaas.
- Bak de schotel 10 minuten op 180° tot er een korstje ontstaat.
- Serveer met aardappelpuree of gekookte aardappelen.
"
Voorbereiding
Cichorei
- Verwijder het harde gedeelte van de witlof. Maak een sneetje met de punt van het mes zodat er geen blaadjes afvallen.
- Smelt de boter in een grote pan en voeg het water toe.
- Schik het witloof in de pan en dek af met een deksel.
- Kook op een laag vuur.
- Als het witlof zacht is, laat het dan afkoelen op een bord en knijp het vocht eruit.
- Smelt nog een beetje boter in dezelfde pan en bak de chichons op middelhoog vuur goudbruin. Breng op smaak met zout en peper.
- Wikkel de witlof in de plakjes ham en schik in een ovenschaal.
Kaassaus
- Smelt 30 g boter in een koekenpan en voeg de bloem toe.
- Roer het mengsel en vorm er een bal van.
- Laat het deeg koken tot je het koekje kunt ruiken.
- Voeg dan de melk toe en meng grondig.
- Haal de pan van het vuur en roer de geraspte Comté erdoor.
- Breng de saus op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Afwerkingen
- Giet de kaassaus over de andijvie tot ze helemaal bedekt zijn.
- Bestrooi met de overgebleven geraspte Comté kaas.
- Bak de schotel 10 minuten op 180° tot er een korstje ontstaat.
- Serveer met aardappelpuree of gekookte aardappelen.
Cookieconsent met Real Cookie Banner