Gastronomische roadtrip

Gastronomische roadtrip

Gastronomische roadtrip

Op de wegen van de Comté AOP met Whoogy's en Léo Begin. Volg deze twee gepassioneerde foodies in de voetsporen van een van de meest populaire Jura-kazen, Comté AOP.

Geadopteerde Brusselaar Whoogy's publiceert eigenzinnige recepten die een hit zijn op sociale media. Als liefhebber van voedingswinkels kent hij alle goede adresjes in de hoofdstad, waaronder La Fruitière. Deze kaasbar en stadszuivel van Léo Begin, een kaasmaker uit het Jura Massief, is een plek voor discussie en ontmoeting. Hier werken we rechtstreeks samen met de producenten. De twee Franse expats delen een passie voor goed werk, een verslindende nieuwsgierigheid en een onvoorwaardelijke liefde voor kaas.

Leo besloot daarom om Whoogy's mee te nemen naar zijn thuisland, zodat de influencer meer te weten kon komen over de ster van de regio, Comté AOP. Tijdens een 3-daagse roadtrip aan boord van een busje ontdekten de twee bebaarde mannen met hoeden wat er verborgen was onder de korst van deze geweldige lokale kaas met gekookte geperste pasta.

1e stop: Het Comté huis

De best mogelijke start. Een echt leuke en leerzame plek, dit grote houten huis van 3.000 m2 riep de vijf zintuigen van onze twee metgezellen op via meerdere Comté-proeverijen. Fruitig, bloemig, zoet, kruidig… Woorden leken soms te ontbreken om de oneindige verscheidenheid aan smaken te beschrijven.

2e stop: Bezoek aan een melkproducent

Onmogelijk om de Comté te ontdekken zonder in de haren te wrijven van zijn eerste ambachtsman: de Montbéliarde , een koe met een rood-witte vacht. Verwend door de producenten, zijn deze schoonheden de sterren van het gebied en de enigen die de melk kunnen produceren die nodig is om Comté AOP te produceren (met de Franse Simmentals). De garantie van 100% lokale melk, voor een kaas gevuld met liefde.

3e stop: Boven de vaten in een fruitière

Comté wordt al eeuwenlang met de hand geproduceerd in ongeveer 150 kleine kaasmakerijen , de "fruitières", waaronder die van het charmante dorpje Arsure Arsurette. De melk, die dagelijks wordt geleverd, wordt in grote koperen vaten gegoten waar de kaasmaker natuurlijk stremsel aan toevoegt om er wrongel van te maken. De compacte massa wordt vervolgens gesneden met behulp van een wrongelschaaf om kleine witte korrels te verkrijgen die worden geroerd en verwarmd. Daarna giet de kaasmaker alles in de vormen van de Comté en perst de wei eruit. Een paar uur later ontstaat er een frisse, witte en soepele kaas. De Comté was geboren! Deze jonge kaas wordt voorgerijpt voordat hij vertrekt voor een lang verblijf in een van de kelders van het Jura-massief.

4e stop: In de duisternis van de rijpende kelders

Verfijnen betekent een kaas tot rijpheid brengen, Léo weet dit als geen ander. Op sparrenhouten planken in de rijpingskelder worden de kaaswielen regelmatig omgedraaid, ingewreven met zout... kortom verwend om de natuurlijke organoleptische ontwikkeling te bevorderen. Afhankelijk van het aantal maanden dat de kaas in de kelder heeft doorgebracht, heeft elke Comté-kaas een "persoonlijkheid" gekregen die tot uiting komt in een unieke textuur, kleur en aromatisch palet. Wat onze vrienden natuurlijk dadelijk willen proeven en te vergelijken.

5e stop: Wilde keuken bij  Lac d'Ilay

Na al deze ontdekkingen was het tijd voor Whoogy's en Leo om te genieten van de prachtige landschappen van de regio en om eer te bewijzen aan al die stukken Comté die achter in het busje lagen opgestapeld. Kom op, we  halen het fornuis en de campingstoelen eruit en beginnen aan een eenvoudig en authentiek recept: Pastagratin, Comté & Gochujang, een Koreaanse chilipasta. Is het leven niet mooi in het Heilige Land van de Comté?

Artikel: https://www.elle.be/fr/365840-roadtrip-gastronomique-sur-les-routes-du-comte-aop-avec-whoogys-et-leo-begin.html