Comté Oven baked chicory

Comté Oven baked chicory

Comté Oven baked chicory

Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld

Bereidingstijd in minuten 45 min

Ingrediënten

Voor 4 personen:

  • 8 Stronkjes witlof
  • 8 plakjes gekookte ham
  • 7dl Halfvolle melk
  • 250 geraspte Comté kaas + meer voor gratineren 
  • 30gr boter + meer om te bakken 
  • 40gr bloem
  • Nootmuskaat
  • Peper
  • Zout

Bereiding:

Witloof

  • Verwijder het harde gedeelte onderaan het witloof. Snijd met de punt van een mes een inkeping uit, zodat er geen blaadjes loskomen.

  • Smelt wat boter in een grote pan en voeg wat water toe. Schik de witlof stengels en dek de pan af met een deksel. Kook op een laag vuur. Als de stengels zacht zijn, laat ze afkoelen op een bord en knijp het vocht eruit.

  • Smelt nog wat boter in dezelfde pan en bak de stengels op matig vuur goudbruin. Breng op smaak met zout en peper.

  • Rol de stengels in de gesneden ham en schik ze in een ovenschaal.

Kaassaus 

  • Smelt 30gr boter in een koekenpan en voeg de bloem toe. Roer het mengsel en maak er een bolvormig deeg van.

  • Laat het deeg bakken tot je een koekjesgeur ruikt. Voeg dan de melk toe en klop grondig. 

  • Haal de pan van het vuur en meng er de geraspte Comté-kaas door. Breng de saus op smaak met peper, zout en nootmuskaat. 

Afwerking 

  • Giet de kaassaus over het witlof tot het helemaal bedekt is. 
  • Bestrooi met de rest van de geraspte Comté-kaas. 
  • Bak het gerecht 10 minuten in de oven op 180° tot het een goudbruin korstje krijgt.
Ontdek meer recepten