Schil de peertjes, maar laat het steeltje eraan. Snij eventueel een stukje van de onderkant zodat de peertjes mooi rechtop blijven staan.
Vul een klein pannetje met de suiker, kaneel, laurier, limoen, gember en de dessertwijn. Voeg dan de peertjes toe. Staan de peertjes nog niet helemaal onder, voeg dan nog wat extra wijn of eventueel wat water toe.
Breng de peertjes aan de kook en draai het vuur laag. Laat ze 1,5 uur sudderen met het deksel op de pan. Controleer regelmatig of de peertjes nog bedekt zijn met vloeistof en roer af en toe voorzichtig om.
Haal de peertjes uit de pan en voeg de honing toe aan de saus. Laat even indikken en zeef.
Rooster de hazelnoten in een droge pan op laag vuur voor 3-4 minuten. Laat ze afkoelen en hak ze fijn.
Snij ondertussen de Comté in reepjes.
Serveer de peertjes op een presenteer bord, overgiet ze met de saus en serveer met de Comté en de hazelnoten.